Om Rydal

Välkommen att känna den unika atmosfären i det välbevarade Rydal, med spinneri, textilmaskiner och kraftverk som fortfarande är igång.
God mat kan förtäras hos Rydals Herrgård och unikt hantverk finns i Aklejas hantverks butik.
Vackra naturomgivningar vid ån Viskan, där skog och sjöar finns precis inpå, ger möjlighet till underbara naturupplevelser.
På Viskans färd mot havet ligger de gamla industriorterna som ett pärlband omgärdade av jordbruksmark. Mellan Seglora och Kinna ligger samhället Rydal som etablerades 1853 när spinneriet grundades.
Storbonden och förläggaren Sven Erikson initierade bygget av fabriken vid vattenfallet i Viskan. Sedan decennier har Viskan gett energi åt framgångsrika industrier. Här byggdes också Sveriges första vattenkraftverk som togs i drift 1882 och producerade elektrisk ström till belysningen i spinneriet.
Nuvarande kraftstation byggdes 1916 och genererar fortfarande energi och kan besökas på museets sommarvisningar eller med bokad grupp.
Kommer vi norrifrån öppnas landskapet upp och vi möts av välbevarad äldre bebyggelse på båda sidor om vägen såsom skola, affär, arbetarlängor, disponentbostad och förskola. Husen byggdes under Rydahls Manufaktur AB:s storhetstid.
I fabriksbyggnaden finns idag främst ett museum med både en fast utställning och tillfälliga utställningar. Museet startade 1985 och driver sedan dess en mångfasetterad verksamhet i nära samarbete med föreningar, privatpersoner, näringsliv och andra institutioner. Historien hålls vid liv bl.a. genom att man kör de gamla spinnerimaskinerna. Museet har också en ateljé där skaparkraften flödar.
I fabriksbyggnaden finns även hantverksbutiken Akleja, Internationellt Vävcenter Sjuhärad, Marks Idrottshistoriska museum och en del mindre egenföretagare.
Förutom ett besök på museet kan man gå  en historisk promenad på 750 meter, som är markerad med skyltar som berättar om människorna och byggnadernas historia. På museet finns en informationsfolder och karta att hämta.
I anslutning till promenaden ligger en båthamn där det ibland går att hyra båt, kanot eller SUP, som kan ta dej uppför Viskan, längs en grävd kanal till Stora Hålsjön.
Har du husbil finns det ställplatser att hyra längs den vackra Viskan. Dessa drivs av Rydals Båtklubb. Här finns också en bastu samt en grillstuga där det går att grilla korv.
Går vi vidare längs promenaden kommer du fram till Hundskoj som driver Loppis och har aktiviteter för hundar.
I gamla disponentbostaden ”Rydals Herrgård” serveras dagliga luncher och arrangeras event av olika slag.
Det finns många trevliga promenader i naturen runt samhället.  Närmast Herrgården finns en vandringsled runt Mjögasjön. Leden är ca 8 km.
Förbi Rydal går också  Ekleden, den är ca 22 km, och kanske bäst att ta i etapper.
Leden går mellan Rydal, Seglora, Fritsla, Kinnahult och åter till Rydal.
 
Vill du övernatta och ta del av det svenska kulturarvet typiskt för Sjuhäradsbygden kan du välja att övernatta i de vackra förläggargårdarna Lydde Gård, Kinna Bed & Breakfast, eller på ett av alla Bed & Breakfast eller vandrarhem som finns i Mark. Hitta boende på.
 Välkommen till Mark – Officiell besöksguide (vastsverige.com) 
Det finns mycket historia och kunskap bevarad genom hembygdsföreningarna som slår vakt om bygdens kulturarv och natur!
Läs mera här: Skene-Örby Hembygdsförening   Kinna Hembygdsförening  Om Seglora by

Foton av:

Conny Assarsson

sv_SESwedish