Premiär Stick och Spinnfest i Rydal!
Den 12-13 oktober

Den 12-13 oktober 2024 kommer Hantverksbutiken Akleja, Rydals museum, Internationellt Vävcenter, Tygriket, Rydals Herrgård, Marks kommun, Vuxenskolan i Mark med flera samverka kring eventet ”Stick- och Spinnfest i Rydal”.

Vi vill ge människor med ett gemensamt intresse, stickning, och spinning en möjlighet att träffas för att byta erfarenheter, lära sig nya tekniker, köpa garn och att knyta kontakter med likasinnade men också sprida kunskap om stickning och spinning genom att bjuda in föreläsare i relaterade ämnen, ordna workshops och kortare prova på möjligheter.

Vi kommer erbjuda en stor bredd av aktiviteter som utställning, föreläsningar, workshops, försäljning, ”Dogwalk” och intervjuer med personer som kan berätta om stickning och kulturhistorien om spinnrockars tillverkning m.m.

Vi vill att ni skall upptäcka Rydal, Mark och Sjuhärad som är ett område med hantverkstraditioner för garn, spinning och textil.

Den textila historien innefattar även att människor satt hemma och stickade på små stickmaskiner. Vilket kanske inte är lika känt som att man satt och vävde.

Eftersom platsen har en spinnkulturhistoria passar det extra bra att ha just detta evenemang här. Museet kommer att visa sina maskiner under evenemanget och guidade visningar som berättar om platsens unika historia. I Mark finns många butiker med inriktning mot stickning. Internationellt vävcenter kommer att visa och informera om spinning.

Vi hoppas även på långväga besökare och att dom skall upptäcka dom fina övernattningsmöjligheter som finns lokalt i våran vackra natur.

Vi vill bredda kunskapen om att vår textila historia som även innefattar spinning och stickning. Rydal är den ultimata platsen för detta tycker vi.

Fullständigt program kommer publiceras senare.

För att göra en intresseanmälan för att bli en av försäljarna under arrangemanget. 
Säljer du garn, böcker, redskap eller annat som har med spinning och stickning att göra är du välkommen med din ansökan.
Är du även intresserad av att ha en workshop vill vi gärna veta det också!
Vi har begränsat antal platser så en grupp kommer att göra ett urval för att få en intressant blandning av försäljare/utställare.
Öppettider 12–13 oktober kl 10-17 båda dagarna. För att ansöka måste du ha möjlighet att delta båda dagarna.
Kostnad 500 kr, då ingår bord det finns el vid några bord. Meddela om du behöver el!

Ansök senast 25 maj .

Kontakt för anmälan är :
Hillevi Skoglund
Länshemslöjdskonsulent

Kulturförvaltningen
Västra Götalandsregionen
Adress:Borås Museum, Parkgatan 29, 504 39 Borås
Telefon: 070-6626802
E-post: hillevi.skoglund@vgregion.se

I samarbete med

Erbjudanden

sv_SESwedish